banner
DSC6216

Lezing "Iran deel II"

De lezing Iran is bestemd voor een ieder die inzicht wil verwerven in de intrigerende en turbulente geschiedenis van een van de oudste naties ter wereld.De cursus verschaft een verhelderende blik op de geschiedenis en de huidige ontwikkelingen in Iran.

De lezing wordt aangeboden in 2 delen, het pre-Islamitisch Iran (deel I) en het Islamitisch Iran (deel II).

Hieronder vindt u de beschrijving van de lezing Iran deel II.

Na de islamitische invasie van de 7e eeuw werd Iran ingelijfd door het islamitisch kalifaat dat aanvankelijk vanuit Damascus en later vanuit Bagdad werd bestuurd.

Tot islam bekeerde Turken namen langzamerhand steeds meer belangrijke functies in binnen het Islamitische leger. Uiteindelijk namen zij de macht over en ontpopten zich tot de nieuwe sultans van grote delen van Iran.In de 13e eeuw werd Iran door de nazaten van Chinghiz Khan ingelijfd bij het grote Mongoolse wereldrijk.

Het waren de Safaviden die in de 16e eeuw de sjiitische variant van Islam tot de officiŽle godsdienst van Iran verklaarden en daarmee bijdroegen tot de vorming van een natiestaat.

Het verval van de Safaviden in de 18e eeuw viel samen met een periode van algemene economische en sociale malaise in het land.

De geschiedenis van de 18e en 19e eeuw van Iran kenmerkt zich door een bittere strijd voor het behoud van de territoriale integriteit tegen de achtergrond van westers kolonialisme en opkomende mogendheden als Groot-BrittanniŽ en Rusland.

Begin 20ste eeuw kreeg in Iran een prille democratische beweging gestalte in de vorm van een constitutionele revolutie die de onbeperkte macht van de koning beoogde in te dammen. Deze eeuw kenmerkt zich door het strijdtoneel tussen de koning en de nationalistische en de religieuze krachten om meer invloed op de politieke en sociale koers.

De grote mogendheden Groot-BrittanniŽ, Sovjet Unie en later de Verenigde Staten speelden daarbij een belangrijke rol. Dit resulteerde uiteindelijk in de coup van 1953 die met behulp van Britse en Amerikaanse inlichtingendiensten tot stand kwam.

Deze coup maakte een einde aan het democratische experiment van premier Mosadegh en versterkte de macht van de koning, althans tot 1979.

De revolutie van 1979 leidde op den duur tot de vorming van de Islamitische Republiek Iran, waarin een ongekend grote rol was weggelegd voor de religieuze klasse, ten koste van de overige politieke spelers. Het principe van de Welayat-e-Vaghih (het regentschap van de religieuze rechtsgeleerde) verving het eeuwenoude instituut van het koningschap.

Onderwijsvorm: Lezing & gelegenheid voor vragen

Aantal bijeenkomsten: 1

Plaats: Openbare bibliotheek Amsterdam

Data: zondag 09-12-2018

Tijd: 13:00 tot 17:00
pauze:30 min

Prijs: € 45

Tevens inbegrepen:
koffie/thee

Inschrijfvoorwaarden >>>
Schrijf in voor deze cursus
 

 

 

 

© PARSABAN, 2008-2018