banner
P5231557

Lezing "Aan de rand van het Byzantijnse rijk"


ArmeniŽ en GeorgiŽ bevinden zich in de zuidelijke Kaukasus, ook wel TranskaukasiŽ. In de ogen van de Romeinen betrof dit gebied het uiteinde van hun beschaafde wereld, terwijl het in de ogen van de Perzen een onlosmakelijk onderdeel van hun koninkrijk was, gezegend door Ahura Mazda.

De strategische positie van het gebied vormde een natuurlijke brug tussen oost en west, maar ook een veelvuldig doelwit van verschillende invasielegers. Grote wereldrijken kwamen hier met elkaar in botsing, niet alleen met hun infanteristen en cavaleristen, maar ook met hun godsdiensten en heilige symbolen.

De geografische ligging tussen de grote wereldrijken zoals het Byzantijnse – en het Perzische rijk had daarnaast grote invloed op de kunst en architectuur. Zo ontstond na de kerstening van beide naties een unieke kerkarchitectuur, onvergelijkbaar met die van Europa.
 

De lezing laat u kennis maken met al deze aspecten uit de fascinerende geschiedenis van dit werelddeel, als ook met die van de moderne geschiedenis. De machtsgreep van de Bolsjewieken onder leiding van Josef Stalin, zelf een GeorgiŽr, en de Armeense genocide, de meest dramatische episode uit de Armeense geschiedenis, zullen niet onbesproken blijven.

Onderwijsvorm: lezing en gelegenheid voor vragen

Plaats: Openbare bibliotheek Amsterdam

Data: zondag 13-01-2019

Tijd: 13:00 tot 17:00
Pauze: 30 min

Prijs: € 45

(Cursusmateriaal is inbegrepen)

Inschrijfvoorwaarden >>>
Schrijf in voor deze cursus

 

 

 

© PARSABAN, 2008-2018